Matförråd

Ska man fylla förråden upp till tak med bönor och linser som kan lagras väldigt lång tid eller hur ska man göra??
Nu beror det ju på vilken typ av prepper du är, Jag är nog ganska praktiskt lagd och ingen fanatiker, men jag vill ändå känna någon typ av trygghet att jag får en bra start vid någon typ av kris.
Det finns ett ordspråk i prepper branschen som säger!

                                              "lagra det du äter, och ät det du lagrar"

Så jag har inga hyllsystem eller långa gångar fyllda med mat, men jag har ett litet förråd av.....exakt det jag äter till vardags. Jag har faktiskt en gång köpt röda linser och de får stå kvar, men kommer troligtvis att bli väldigt gamla innan de försvinner ifrån hyllan. Jag har delat in saker i lite grupper sorterat efter hur lång lagringstid de har. Tänk på att detta bara är ca tider, kolla ALLTID varje bäst före datum, sen beror det på hur de har förvarats.

1 år: mjöl, frön, mannagryn,
2-3 år: Pasta, ris, konserver, havregryn (vid gynnsam lagring betydligt längre), honung, nötter med skal,
10 - 30 år: Nödkakor, torkad mat, frystorkad mat, socker, hårt bröd

Generellt kan man säga att ju svalare och jämnare temperatur ju längre hållbarhet på all mat. men viktigt är att HELA lagret måste rotera. det kostar inte så mycket att börja bygga ett matlager. Börja med saker som pasta, ris, socker, gryner (gröt),mjöl, konserver, hårt bröd, köp större förpackningar och flera förpackningar till att börja med. Bygg sedan på allt eftersom. När du får slut i köket hämtar du i förrådet och skriver en ny på inköpslistan. Hur länge ska du klara dig utan att handla då? Ja det är ju upp till dig men jag tänker mig 2-3 veckor för familjen med normal mat (upp till 3 års lagringstid), sen kan du utöka förrådet med frystorkad/torkad mat. Skulle läget för Sverige förvärras där Tex. att en militär konflikt börjar skönjas eller ett mer oroligt läge så fyller jag på med mer direkt. Några andra tips på lagring: Jag köpte en vakuum förpackare (foodsavers billigaste), så nu har jag börjat vakuum förpacka allt kött/kyckling/fisk som är färskt. Då får jag ca 4-5 ggr längre hållbarhet i frysen. Vi använder mycket viltkött typ älg och hjort vilka har har lång hållbarhet i frysen ändå. (mindre fett än uppfödda djur). så med vakuum förpackning blir det optimalt. Så finns det möjlighet att under krisen att köra frysen på generator så finns mycket bra möjligheter!!!! se listan nedan på lagringstider i frys.

Förvaring i frysen utan vakuum förpackning (med vakuum förp)
kom ihåg kallare frys = längre hållbarhet (minst -18 men helst lägre)

Feta fiskar
2-3 månader (2 år)
Magra fiskar
6-12 månader (2 - 3 år)
Magert kött
8-12 månader (3-4 år)
Fläskkött
4-6 månader (2 år)
Bär och frukt med socker
1 år (2-3 år)
Förvällda grönsaker
1 år (2-3 år)
Bröd
1 år (2-3 år)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar