torsdag 21 april 2016

Nationell risk och förmågebedömning 2016 av MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gör varje år en rapport till justitiedepartementet om vilka förmågor som behöver förstärkas, alltså som fortfarande ses som svaga punkter i vårt samhälle.
2016 är det dessa 5 punkter som anses mest akuta:


  •  Förmågan att hantera störningar i elförsörjningen.
  •  Förmågan att förebygga och hantera störningar i dricksvattenförsörjningen. 
  •  Arbetet med informations- och cybersäkerhet. 
  •  Förmågan att förebygga och hantera störningar i läkemedelsförsörjningen. 
  •  Förmågan att förebygga och hantera radiologiska och nukleära händelser

3 punkter känns ganska allvarliga, Elförsörjning, dricksvattenförsörjning och
läkemedelsförsörjning. Nu säger jag inte att de andra 2 är oviktiga utan att de andra 3 drabbar oftast många människor direkt. Har vi ingen ström så funkar ju inte mycket annat heller. Men även installationer vid viktiga objekt som har dieselaggregat eller alternativ försörjning kritiseras också i denna rapport. Och ett stort strömavbrott vintertid kan drabba många människor hårt. Det blir svårt att värma lägenheten och laga mat tex. Hårdast drabbade blir de gamla och handikappade som har svårt att förändra sin situation.  Många preppers är förberedda på just strömavbrott, bor du på landet så har du säkert flera om året och har sett till att ditt boende har en värmekälla som funkar utan ström. Du har säkert även varma filtar, ficklampor, ljus, spritkök m.m. Så ett strömavbrott är en lätt match. Dricksvattenförsörjningen är en stor problematik, vatten
är vårt viktigaste livsmedel och du behöver det varje dag framför allt till att dricka, men också till matlagning och hygien. Blir du utan vatten måste du ha en plan B. Har du lagrat vatten? har du någon typ av vatten renare? Bor du i Uppsala, kommer du då dricka ur fyrisån? troligen inte. Här måste du ha en plan, var finns närmaste rent vatten eller vatten som går att rena. Se till att du har någon typ av vatten renare hemma och reka efter bra källor som du kan utnyttja vid kris. Läkemedelsförsörjningen är bristfällig står det, vacciner tillverkas inte i Sverige och apoteken, grossister och sjukhus har mindre lager idag än tidigare (vilket jag själv erfarit). Sverige är väldigt beroende av import av läkemedel vilket redovisas som en stor brist. Nu innebär det ju inte att du ska ha stora lager läkemedel hemma men tillräckligt så du klarar dig i några månader. När jag får medicin utskrivet så tar jag ut allt på en gång och ställer på hyllan hemma. Då vet jag att den finns när jag behöver den.

Summa av detta blir då:

  1. Planera för strömlöshet, kontrollera att dina förberedelser fungerar.
  2. Tänk igenom vattenförsörjningen, kartlägg olika källor du kan använda. Skaffa vatten renare.
  3. Se till att du har dina receptbelagda mediciner hemma, samt ditt husapotek.  
Om du tycker min sida är informativ och du vill gilla den gör det här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar